fbpx
Hopp til innholdet

Pusse opp bad

Når du skal pusse opp bad er det mange valg å ta hensyn til. Drømmebadet ligger allerede visualisert i hodet og listen med ønsker er lang. Veien fra inspirerende Pinterest-bilder til ferdig bad kan virke lang med omfattende prosesser og høye kostnader.

Alle som skal pusse opp et bad vet hvor viktig det er å ta seg god tid når det er mange detaljer som skal klaffe. Design, praktisk funksjon og kvalitet er viktig for ethvert bad. Badet er et rom det brukes mye tid i og både plassen og potensialet må utnyttes. Ikke minst må følelsen i rommet være god og det må være et sted du trives. Vi ønsker å gi deg en innføring i hva du bør tenke på i en oppussingsprosess – noe som gjør det enklere å vite hva man kan forvente seg som et sluttresultatet.

Pusse opp bad – komme i gang

Så – hva er det viktigste å tenke på før du skal pusse opp bad? 

Inspirasjon til nytt bad

Innledningsvis er det viktig å gjøre seg opp en mening om badet skal totalrenoveres eller om badet skal oppgraderes gjennom en overflateoppussing. Det kan være nødvendig med totalrenovering av badet hvis det begynner å bli gammelt eller om du ønsker omfattende forandringer. Er det ikke mange årene siden forrige renovering kan tiltak på overflater fortsatt skape det uttrykket du ønsker og følelsen av et helt nytt bad.

Lag deg en oversikt over hvilke behov og bruksområder som er viktig for deg på badet. Med en prioriteringsliste er det enklere å gjøre seg opp meninger underveis i prosessen. Tilpass uttrykk og behov etter hvilken type bruk badet har, er det et hovedbad, gjestebad eller et bad med vaskerom? Prioriter de praktiske behovene først – når dette er kartlagt kan personlige preferanser og det visuelle ta en større del i utformingen av ditt nye bad. 

Inspirasjon er viktig og gir et godt utgangspunkt, det er derfor lurt å bruke god tid på dette. Det kan være alt ifra å lagre bilder fra Pinterest, se i interiørblader eller klikke deg gjennom ulike løsninger og produkter hos forhandlere, det er opp til deg. Det er lurt å være reflektert over ønsker og muligheter for å oppnå drømmebadet!

Lover og regler når man skal pusse opp bad

Når du skal pusse opp bad er det en del dokumentasjon og papirer som skal være på plass. Lovverk må følges og det stilles krav til prosjektering av våtrom. Dette innebærer selve prosessen for hvordan badet blir bygget opp, hvilke produkter som blir brukt, dimensjoneringen, beregninger og tekniske valg. 

Ved prosjektering reduseres sannsynligheten for feil kraftig. Det er pålagt for bedriften som har ansvaret for renoveringen at jobben skal utføres i henhold til det som kommer frem i prosjekteringen. Mer detaljert innebærer dette å se til at arbeidene er prosjektert riktig, kontrollere byggeplassen, velge produkter og materialer som har korrekt dokumentasjon, utføre arbeidet slik prosjekteringsmaterialet er beskrevet og å montere produktene slik det står i monteringsanvisningen. 

Ved et komplett nyoppusset bad anbefaler Fagrådet for våtrom denne sluttdokumentasjonen:

La fagfolk pusse opp badet

En stor del av prosessen er å komme i kontakt med spesialister på sitt fagfelt som du kan stole på. Gjennom Våtromspakka får du et team satt sammen av snekkere, rørleggere, flisleggere og baderomsspesialister. Kombinasjonen gir deg et komplett bad ved å ha et effektivt samarbeid og tilgang på sertifiserte fagfolk, som igjen sikrer lav kostnad for våre kunder. 

Dette er hva vi kan hjelpe til med:

Vi tilbyr en befaring og gode råd i Oslo, Drammen og omegn. Det gir deg et helhetlig bilde på prosessen og vi kan gi et mer detaljert pristilbud – snakk med en av våre baderomseksperter!

Etter en befaring kan man sammen komme frem til brukervennlige og trygge løsninger tilpasset dine behov. Våre fagfolk tar seg av selve gjennomføringen og ferdigstillelsen av badet. Til slutt vil alt ligge til rette for å kunne legge sitt helt egne og personlige touch på baderommet.

Hvor mye koster det å pusse opp bad?

Prislappen på å pusse opp bad henger selvfølgelig sammen med omfanget på hele prosjektet. Hvilken standard skal badet ha, størrelsen på rommet, selve innredningen og type fliser. Ikke minst er selve utgangspunktet en viktig faktor da mange eldre bad vil kreve mer grunnarbeid. Det er rett og slett ikke et enkelt svar, men forskjellen på store og små bad trenger nødvendigvis ikke å være så store. Det handler mye om hvilke forventninger du som kunde har og hvilket sluttresultat du ønsker.

Vi i ønsker en relasjon basert på tillit og det å kunne gi muligheten til at kunden kan føle forutsigbarhet i prosjektet. Derfor blir det gitt kun et pristilbud hvor det ikke forekommer noen form for overslag eller estimater. Les vår artikkel om pusse opp bad pris – vi tilbyr fastpris!

Hvordan spare penger når du skal pusse opp bad?

Det er mye som må gjøres av fagfolk for å innfri alle lovpålagte krav. Alikevel er det noen deler av prosessen du kan utføre på egenhånd for å gjøre prislappen litt billigere.

Store variasjoner i pris på både baderomsmøbler og fliser gir muligheten til å spare inn der du måtte ønske, men dette kan også gå på bekostning av ønsket stiluttrykk og utførelsen. Det er viktig å rådføre seg og vite hva som er av bra kvalitet og ikke. Ender du opp med produkter i lav standard vil du raskere trenge utskiftning, og da blir ikke sluttsummen like gunstig.

Er du praktisk anlagt kan mye av forarbeidet gjøres selv, som demonteringer, riving og kasting av materialer. Da er det viktig å ha en forutsetning for å mestre disse oppgavene, hvis ikke kan prosessen bli enda mer krevende og i verste fall dyrere.

Mange velger å legge våtromsbelegg på egenhånd for å spare penger, erfaringsmessig gir dette ofte et ufullstendig håndverk som fører til slitasje og skader. Det vil i de fleste tilfeller være mer gunstig å ta i bruk spesialister som gir et resultat som varer i årevis.

Lønner det seg å pusse opp bad?

Det er vanskelig å umiddelbart kunne si om det lønner seg eller ikke. Det er avhengig av faktorer som hvor gammelt badet er fra før og om den nye standarden gir forutsetning for en langvarig levetid. Selve uttrykket og stilen på innredningen gir større lønnsomhet hvis det er tidløst og noe du ikke vil endre raskt grunnet trender. Det vil ellers være viktig for lønnsomheten å ha alt av dokumentasjon og krav på plass, da er du alltid forberedt uansett situasjon.

Hvor lang tid tar det å pusse opp bad?

Etter en befaring av en av våre spesialister vil du få et pristilbud med oversikt over alt som skal gjennomføres. Dette innebærer 3D-tegninger, prosjektering av badet og en fremdriftsplan. Er du usikker går vi gjerne gjennom dette sammen. Deretter velges en startdato og badet vil stå klart om bare 4 uker.

Nytt bad på fire uker

Gjennom å velge Våtromspakka leverer vi nytt bad på fire uker. Det er en fast prosjektleder som jobber med badet og et fast team med spesialister. Prosjektene våre starter alltid på mandager og har faste dager i uken hvor de ulike stegene utføres, dette sikrer levering til avtalt tid.

Uke 1: Demontering og riving

Det aller første steget mot et nytt bad er å demontere og rive det gamle som skal vekk. I denne fasen tildekker vi øvrige rom, planlegger hva vi skal gjøre med avfall, og installerer et midlertidig klosett hvis det trengs.

Uke 1: Forsterking av vegger og gulv

De fleste som ønsker å totalrenovere sitt baderom har et eldre hus. Før i tiden ble ikke disse husene konstruert for å tåle f.eks tunge støpemasser i et nytt våtrom. I denne delen av prosessen finner vi ut om vegger og gulv trenger forsterkning, og gjør de klare for videre oppbygging.

Uke 2: Innvendig opplegg

Den andre uka begynner den virkelige oppbyggingen av det nye baderommet, og da er det viktig at alle detaljer er på plass. Vi setter vi inn alle opplegg for elektriske uttak, og rørleggeren begynner å plassere inn rør slik at dusj/badekar kommer på riktig sted. På fredag i uke 2 legger vi alltid varmekabler og støper gulvet. Da herder støpen seg i løpet av helgen, og vi er klare til å fortsette på mandag.

Uke 3: Membran og flislegging

Denne delen er prosessen er helt avgjørende for at baderommet skal være tett. Gulvet blir sjekket for riktig fall, samt membran blir lagt på gulv og vegger. Når membranen er ferdig vil flisleggeren begynne sin jobb. Dette vil ta opp hele uke 3. Rørleggeren vil ta turen innom midt i uken for montere toalettramme.

Uke 4: Montering, opprydding og overlevering

Nå nærmer vi oss slutten av prosessen, og man kan se at badet begynner å ta form. Vi monterer alt av inventar og gjør den siste finishen. Når badet er klart rydder vi opp og kjører bort alt avfall. På fredag i uke 4 er det overtagelse av baderommet. Vi ser over baderommet sammen med dere for å sikre at alt er etter avtale og at dere er fornøyde.

Baderomsløsninger

Mange vil pusse opp bad på grunn av trender og et ønske om å fornye uttrykket i huset. Vi har muligheten til å lage et 100% skreddersydd bad etter dine ønsker, levere et komplett bad fra en av våre nøkkelferdige baderomsløsninger, eller bruke en av de nøkkelferdige løsningene som et utgangspunkt hvor du selv kommer med de tilpasningene som er ønsket.

Trender og baderomsinteriør

I løpet av de siste årene har baderom blitt et rom man ønsker å tilbringe mer tid i. Det er større fokus på egenpleie, ro og velvære. Dermed har innredningen og trendene på baderommet utviklet seg i mange ulike retninger, nettopp for å øke tilfredsheten av å bruke rommet enda mer. Mange går for et klassisk uttrykk hvor selve interiøret kan spille en større rolle, noen skaper helhet gjennom bruk av jordfarger for et beroligende uttrykk, og andre mikser stilarter og lager kontraster for mer liv.

Klassisk bad – lyst eller mørkt

Vårt aller beste tips er å gå for noe klassisk når du skal pusse opp bad. Dette gir en lengre levetid på badet. For eksempel har marmor vært populært i mange år, men vi ser nå at dette er på vei ut. Bad som er veldig trendy kan fort bli glorete og gå av moten. Trender svinger fortere enn vi rekker å gjøre ferdig flislegging. Gjennomførte lyse eller mørke bad går aldri av moten, et rent utgangspunkt legger opp til muligheten for å lettere skifte ut baderomsinteriøret. Lyse bad bidrar til et friskt uttrykk og forsterker det naturlige lyset. Mørke bad gir et tyngre uttrykk, men gir en beroligende følelse med mer ro.

Kontraster

Miksing av materialer og farger kan skape flotte kontraster på baderommet. Det er en god mulighet til å kunne fremheve mer av det man ønsker. Kontraster kan skapes gjennom flisene, fargen på veggene, baderomsmøblene og tilbehøret. En kombinasjon av ulike materialer, overflater og farger gir et spennende og mer personlig uttrykk.

Bærekraftig design

Bærekraft og bruken av materialer som varer har stått i fokus en stund, og dette vil fortsette. Vi ser at folk som skal pusse opp bad blir mer og mer opptatt av kvalitetsmaterialer og bærekraft. En av materialene som har blitt veldig populære nettopp på grunn av dette er terrazzo. Det har også blitt mer og mer fokus på å skape seg sin egen lille oase på badet, gjennom grønne planter og naturmaterialer. Elementer vi finner ute i naturen inngår i en større del av den estetiske utformingen inne.

Jordfarger

Gylne, dempede jordfarger som brunt, beige og krem blir hyppigere brukt. Baderomsinnredningen har gjerne naturtro materialer med trefronter og skaper et lunt og varmt rom. Fargene går gjerne ton-i-ton med resten av rommet. Det gir et diskret og behagelig uttrykk.

Et matt uttrykk

Hvis vi skal se litt i spåkula vår så har vi stor tro på matt hvitt. Vi ser det i andre land i Europa, som for eksempel Tyskland. Det er veldig vanlig at de som er trendy der nå kommer hit om et par år. Da snakker vi at alt er matt hvitt, badekar, kraner og servanter. Dette skaper et stilrent rom helt ut til fingerspissene. Det trenger nødvendigvis ikke å være et matt hvitt uttrykk, vi ser det har blitt mer og mer bruk av samme materiale og fargebruk som en helhet i hele rommet.

Pusse opp bad – nøkkelferdig

Vi har muligheten til å levere nøkkelferdige baderom i 6 ulike design levert av Vikingbad.  

Urban

Et lunt og varmt baderom med mørke armaturer og møbler. De dempede, varme gråtonene på flisene og veggene innbyr til ro og trivsel i baderommet. MIE baderomsmøbel i sort eik gir hele rommet et mykere og moderne uttrykk.


Urban – fra Vikingbad.

Elegant

Den gjennomførte stilen med gyllne armaturer og detaljer kombinert med hvite rene veggfliser og sorte gulvfliser gir dette badet en tøff og elegant stil. Den nye Emil dusjløsningen med gulldetaljer og 8mm glass gir rommet et moderne og stilfullt design.


Elegant – fra Vikingbad.

 

 

Nordisk

En lys, varm og tidløs stil med naturmaterialer og lyse fliser gir ditt baderom et lyst, varmt og nordisk uttrykk. Den runde vasken myker opp stilen sammen med de organiske formene på badekaret. Her får man et baderom som bidrar til en god og harmonisk start på dagen.


Nordisk – fra Vikingbad.

Klassisk

En klassisk og moderne stil med lyse marmorfliser og sorte armatur. Et tidløst rom med rene linjer på servant og badekar som gjør rommet moderne, mens flisvalget gir en elegant og kontinental opplevelse. Med sort eller mørkt tilbehør understrekes stilen ytterligere.


Klassisk – fra Vikingbad.

Harmoni

En lys, varm og tidløs stil gjør rommet lyst og luftig med en stil som passer i de fleste hjem. Den runde vasken myker opp inntrykket sammen med de organiske formene på badekaret. Her får du et baderom som gir en god start på dagen og som fungerer godt i hverdagen.


Harmoni – fra Vikingbad.

Se noen av våre tidligere prosjekter og referanser her!

Garanti når du skal pusse opp bad

Våre baderomsløsninger og vårt håndverk har 5 års garanti og 12 års tetthetsgaranti. På alle våre prosjekter følger vi en ufravikelig håndverkerkontrakt. Du vil få sluttdokumentasjon med all informasjon.

Les mer om våre garantier her!

 

Snakk med en av våre baderomseksperter