fbpx
Hopp til innholdet

Hvordan velge riktige fliser

Valg av fliser til badet

Når du skal pusse opp badet ditt, er valg av fliser en av de viktigste avgjørelsene du vil ta. Flisene du velger kan bidra til å skape en følelse av ro og harmoni eller gi badet ditt et moderne og stilig uttrykk. Men med så mange valgmuligheter kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Derfor er det viktig å ta seg tid til å vurdere hva som er viktig for deg og badet ditt. 

Tenk på størrelse, stil, farge, materiale og vedlikehold, og finn fliser som vil passe til ditt budsjett og behov. Ved å velge riktige fliser vil du kunne skape et funksjonelt og estetisk tiltalende bad som vil være et fristed for avslapning og velvære i mange år fremover. Videre vil vi gi deg noen tips på hva du bør tenke på når du velger fliser til badet ditt, slik at du lettere kan ta en beslutning og skape det badet du alltid har drømt om.

Du skape en helhetlig og sammenhengende stil med de riktige flisene. Foto: Vikingbad

Funksjonalitet

Når du velger fliser til badet ditt, er det viktig å tenke på funksjonaliteten i tillegg til utseendet. Badet er et fuktig og vått område, og derfor er det viktig å velge fliser som tåler fuktighet og som er enkle å rengjøre. Fliser kan også påvirke lydnivået på badet, så det kan være lurt å velge fliser som absorberer lyd for å unngå ekko.

Sklisikre fliser

Sklisikre fliser er en viktig faktor å vurdere når du velger fliser til badet ditt. De fleste ulykker på badet skjer på grunn av glatte gulv eller våte flater i dusjen. Derfor kan det være lurt å velge fliser med en sklisikker overflate for å redusere risikoen for fall og skader. Det finnes ulike grader av sklisikkerhet på fliser, så det kan være lurt å velge fliser med en høyere sklisikkerhetsklasse, spesielt på gulvet og i dusjen.

Funksjonen til store og små fliser

Størrelsen og formen på flisene kan ha betydning for funksjonaliteten på badet. Mindre fliser kan være enklere å tilpasse til ujevne overflater og skape et bedre grep. Samtidig kan større fliser gi et mer moderne og minimalistisk uttrykk på badet ditt.

Det er også viktig å vurdere hvordan flisene vil fungere sammen med andre elementer på badet, som for eksempel dusjvegger og toalett. Ved å velge fliser som passer godt sammen med andre elementer på badet, vil du kunne skape en funksjonell og estetisk tiltalende helhet.

Fliser med varmeisolering

Fliser med god varmeisolering kan være en smart investering, spesielt hvis badet er lokalisert i et kaldt område eller er utsatt for trekk. Fliser med god varmeisolering vil kunne bidra til å holde badet varmere og mer behagelig å oppholde seg i, spesielt om morgenen når man står opp og skal starte dagen.

I tillegg kan fliser med god varmeisolering også være gunstig for energiforbruket i huset. Hvis badet holder på varmen bedre, vil det kreve mindre energi for å varme opp badet igjen etter at det har blitt kaldt. Dette kan være en fordel både for miljøet og for lommeboken din.

Når du velger fliser med god varmeisolering, kan du vurdere fliser laget av naturstein eller keramikk, da disse materialene har gode varmeisolerende egenskaper. Det kan også være lurt å vurdere fliser med en større tykkelse, da de vil kunne bidra til å holde på varmen bedre enn tynnere fliser.

Holdbare fliser som tåler slitasje

Det er viktig å velge fliser som er holdbare og som kan tåle daglig slitasje og bruk. Fliser av høy kvalitet vil vare lenger og kreve mindre vedlikehold, noe som gjør dem til et godt valg for badet ditt. Ved å velge fliser som tar hensyn til funksjonalitet og kvalitet, vil du kunne skape et bad som er både vakkert og funksjonelt i mange år fremover.

Budsjett og designstil

Når du skal velge fliser til badet ditt, er det viktig å tenke på både budsjettet og designstilen du ønsker å oppnå. Budsjettet ditt vil naturligvis påvirke valget av fliser, da det finnes et bredt spekter av priser på fliser. Det kan være lurt å sette opp et budsjett på forhånd, slik at du vet hvor mye du har å bruke på flisene.

Valg av stil på baderomsfliser

Når det gjelder stilen og designet, kan flisene du velger bidra til å skape et helhetlig uttrykk på badet. Hvis du ønsker å skape en moderne og minimalistisk stil, kan glatte fliser i enkel farge være et flott valg. Hvis du vil ha en mer industriell og røff stil, kan fliser med betonglook eller steinlook gi badet ditt et rent og urbant uttrykk.

Ønsker du en mer klassisk stil, kan fliser med et mønster eller en tekstur være et flott valg. Dette kan være alt fra små mosaikkfliser i ulike farger, til fliser med mer intrikate mønstre og detaljer. Fliser med naturmotiver, som for eksempel treverk eller marmor, kan gi badet ditt et elegant og sofistikert preg.

Hvis du ønsker å kombinere ulike typer fliser for å skape en unik og personlig stil, kan du vurdere å bruke fliser i ulike størrelser og former. Dette kan gi badet ditt et spennende og dynamisk uttrykk. Du kan også vurdere å bruke fliser i ulike farger og mønstre for å skape kontraster på badet.

En bad med kombinasjon av små og store fliser

En stilren kombinasjon av små og store fliser. Foto: Vikingbad

Mørke eller lyse fliser?

Fliser kan også påvirke romfølelsen på badet. Lysere fliser kan gi en følelse av et rent, åpent og luftig rom, mens mørkere fliser gir et eksklusivt uttrykk og kan gjøre at badet virker optisk mindre. Du kan også bruke fliser til å skape en kontrast mellom gulvet og veggene for å gi badet et visuelt og mer spennende utseende.

Uansett hvilken stil og design du velger, kan flisene på badet være med på å skape en helhetlig og sammenhengende stil. Vær kreativ og eksperimenter med ulike typer fliser for å finne den stilen som passer best til deg og din personlighet.

Størrelse og form på fliser

Størrelsen og formen på flisene kan spille en viktig rolle i utformingen av badet ditt, og det finnes alt fra små mosaikkfliser til større fliser på en halv eller en hel kvadratmeter. Det er viktig å vurdere størrelsen og formen på flisene opp mot størrelsen på badet ditt, og hvor mye plass du har til rådighet.

Store eller små fliser?

Mindre fliser, som mosaikkfliser, kan være et godt valg for mindre bad, eller for å skape et dekorativt mønster på veggen eller gulvet. Større fliser kan gi et mer elegant utseende, spesielt på større bad, og kan være enklere å rengjøre. Det er også verdt å vurdere formen på flisene, da ulike former kan skape ulike visuelle effekter. For eksempel kan rektangulære fliser gi et mer moderne utseende, mens runde fliser kan gi en mer organisk og myk følelse.

Ulike fremgangsmåter ved installasjon av fliser

Det er viktig å huske at størrelsen og formen på flisene kan påvirke hvor mye arbeid som kreves for installasjonen, og hvor mye avfall som genereres. Mindre fliser kan være mer tidkrevende å legge, og kan kreve mer fugemasse. Større fliser kan kreve spesielle verktøy og teknikker for å installere dem riktig. Det kan også være mer avfall med større fliser, da det kan være vanskeligere å kutte og forme.

Uansett hvilken størrelse og form du velger, er det viktig å vurdere både utseende og praktisk bruk når du velger fliser til badet ditt. Tenk nøye gjennom hva som passer best til din personlige smak og stil, samt størrelsen og formen på badet ditt. Med riktig valg av størrelse og form på flisene kan du skape et bad som er både funksjonelt og vakkert.

Materialer og teksturer

Valg av riktig materiale og tekstur på flisene kan spille en stor rolle for utseendet og funksjonaliteten til badet ditt. Keramiske fliser er en vanlig type flis som kan være rimelig og enkel å vedlikeholde, mens natursteinfliser gir et mer rustikt og naturlig utseende. Glassfliser kan gi en glitrende og elegant følelse, mens metallfliser kan gi et industrielt preg.

Fordeler og ulemper ved ulike materialer

Når du velger fliser, bør du vurdere de ulike materialenes fordeler og ulemper. Keramiske fliser er ofte enkle å rengjøre og vedlikeholde, men kan sprekke eller knuse hvis de utsettes for harde støt. Natursteinfliser kan gi et unikt og naturlig utseende, men krever mer vedlikehold og kan være dyrere enn andre typer fliser. Glass- og metallfliser kan gi et moderne utseende, men kan være mer utsatt for riper og flekker.

Tekstur påvirker både utseende og funksjonalitet

Tekstur på flisene kan også påvirke utseendet og funksjonaliteten til badet ditt. Blank og glatt flis kan gi en elegant og ren følelse, men kan føre til at gulvet blir veldig glatt når det er vått og kan derfor være farlig. Derfor er det ofte egnet med matte fliser på gulv. Strukturerte fliser kan gi et mer naturlig utseende og gi ekstra grep, men kan være vanskeligere å rengjøre og samle smuss og skitt.

Uansett hva du velger, bør du tenke nøye gjennom de ulike materialenes fordeler og ulemper og velge det som passer best til dine behov og ønsker.

Skap din unike kombinasjon med store og små fliser. Foto: Vikingbad

Vedlikehold og holdbarhet

Vedlikehold og holdbarhet er to viktige faktorer som bør vurderes når du velger fliser til badet ditt. Hvor mye tid og innsats du ønsker å bruke på vedlikehold av flisene kan påvirke hvilket materiale og overflatebehandling du velger. Noen fliser krever lite vedlikehold og kan være enkle å rengjøre, mens andre kan kreve hyppigere rengjøring og behandling for å se ut som nye.

Holdbarhet er også en viktig faktor å vurdere når du velger fliser. Hvor lenge flisene vil vare og tåle slitasje vil avhenge av flere faktorer, inkludert materialet og kvaliteten på flisene, samt bruken og belastningen av badet. Keramiske fliser er generelt slitesterke og kan vare i mange år, mens fliser i naturstein kan være mer utsatt for skader og kreve vedlikehold over tid.

Husk også å sjekke garantier og produktegenskaper når du velger fliser. Noen produsenter tilbyr lengre garantier på fliser, og noen materialer kan ha bedre egenskaper når det gjelder motstand mot fuktighet og slitasje enn andre.

Så – hva er det viktigste å tenke på før du bestemmer deg?

Når du velger fliser til badet ditt, er det flere faktorer du bør vurdere for å sikre at du får et funksjonelt og estetisk tiltalende resultat.

Først og fremst er det viktig å ta hensyn til badets størrelse og ønsket stil, samt budsjettet ditt for prosjektet. Deretter bør du vurdere hvilken størrelse og form på flisene som passer best til badet ditt, og hvilke fordeler og ulemper ulike størrelser og former kan ha. Fargen og mønster på flisene er også viktig å ta i betraktning, da det kan brukes til å skape ulike effekter på badet. 

Videre er det viktig å velge materialer og teksturer som passer til badet, og å kartlegge hvilke fordeler og ulemper de ulike materialer kan ha når det gjelder vedlikehold og holdbarhet. Til slutt bør du vurdere hvor mye tid og innsats du ønsker å bruke på vedlikehold av flisene, samt hvor lenge flisene vil vare og tåle slitasje. Ved å ta hensyn til disse faktorene vil du kunne velge fliser som passer til dine behov og ønsker, og som vil gi badet ditt et flott og funksjonelt utseende i mange år fremover.

Snakk med en av våre baderomseksperter